Ga terug

Robots in de gezondheidszorg

Robots vervullen steeds meer taken in de gezondheidszorg. Zo worden robots op steeds meer afdelingen ingezet zoals bij de chirurgie, medische transport als bij sanitaire voorzieningen.

Robots kunnen ondersteuning bieden bij operaties. Met name wanneer het gaat om precisieoperaties, komen de robots vaak naar voren. De vooruitgang in de ontwikkeling op het gebied van verbinding (connectiviteit) tussen de hersenen en machines, verbeterd de exoskeletten van de robots. Verder worden de robots ook ingezet bij patiëntverzorging. Zo helpen robots patiënten bij het in- en uit bed stappen.

 

Naast de normale robots, zijn er ook nano-robots. Dit zijn robots die op een nanometer gemeten kunnen worden. In de praktijk worden nano-robots met name gebruikt bij het gericht toe kunnen dienen van medicijnen. Om ervoor te zorgen dat deze nano-robots eenvoudig ingeslikt kunnen worden, zijn er speciale origami-robots ontwikkeld. Zij kunnen in bepaalde omstandigheden een eigen vorm aannemen en zo eenvoudig worden toegediend. Na de toediening zwemmen zij door de lichaamsvloeistof om zo hun doel te bereiken. Wanneer het in een capsule vorm geslikt wordt, zal deze capsule uiteindelijk verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat deze nano-robots naar het juiste doel gaan, kunnen zij middels magnetische velden bestuurd worden door technici. Met de komst van deze nano-robots kunnen bijvoorbeeld wonden in de maag worden behandeld en kunnen vreemde materialen zoals ingeslikt speelgoed worden verwijderd.

Verder kunnen er binnen de gezondheidszorg andere verschillende robots worden gebruikt. Zo is er de gezelschapsrobot. Deze robot is bedoeld om patiënten op te kunnen vrolijken en moet gezelschap kunnen bieden. Om de werkdruk bij het zorgpersoneel te verlagen, zijn ook voor alledaagse activiteiten robots. Denk aan het schoonmaken van apparatuur en van de kamers, serveren van voedsel aan patiënten en het zelfstandig uitvoeren van laboratoriumtests en patiëntcontrole op afstand.Doordat robots meer menselijk taken op zich kunnen nemen, wordt de werkdruk onder het zorgpersoneel verlaagt en hebben artsen hierdoor meer tijd voor de patiënt. Op deze manier zorgen robots voor een betere patiëntervaring.

Delen

Onze expertises